Jag har hittat en gourmetört – den heter stinktagetes!

Huacatay i min trädgård.

Jag har ett stort tålamod när det gäller botanikernas sätt att namnge våra växter. Typ att squash plötsligt heter pumpa, eller att palmkål bytte namn till svartkål och sen till palmkål igen.

Men en sak tolererar jag inte. Att gourmetkryddan huacatay heter stinktagetes (Tagetes minuta). För det första stinker den inte. För det andra har den en unik doft och arom som peruaner och mexikaner är galna i, och nu är jag det också. Plockade en bukett i förmiddags, och gick i ett moln av peruanska dofter i flera timmar. Dessutom är den vansinnigt lättodlad, faktiskt excellent växt i vårt klimat. Och den ger enorma mängder blad.

I Peru heter den huacatay, vilket jag också kallar den i väntan på att den fått ett bättre svenskt namn. Ett annat latinamerikansk namn är black mint. Kan vara bra att veta om du vill testa att köpa huacataypasta. Ibland säljs den under det namnet. Det sägs att huacatay kan irritera huden om du kommer i kontakt med bladen när solen gassar. Det  har inte hänt mig, men bra att du känner till det.

 

Förvänta dig inga blommor!
Huacataypasta.

Mitt första möte med huacatay för 25 år sedan var en flopp. Jag sådde några frön, planterade i trädgården. Den växte och växte, visade sig ha likheter med  marijuana. Till slut var den nästan manshög, men några blommor såg jag inte till. Med tanke på att det är en tagetessläkting tog jag dem för givet. Aldrig mer Tagetes minuta, tänkte jag.

Det dröjde till våren 2017 innan jag kom på bättre tankar. Det var när jag av en snäll odlare fick frön direkt från Peru med informationen att det var en kär kryddört i det landet. Jag kom på bättre tankar, drev upp några plantor i april och planterade ut i trädgården.  Åter igen – vilken bambseväxt det är och vilken rikedom på blad.

Huacatay har en brokig smak av äpple, mynta, dragon, citron, basilika. Oerhört komplex, men inte påträngande. Många som tycker att koriander smakar tvål eller metall njuter av huacataysmaken.

Fisken full med huacatay
Lappländsk röding fylld med huacatayblad från Peru, kambodjansk potatis (´Röda khmererna´), bönor och tomater. Allt utom rödingen från trädgården.

I Peru och Mexiko gör man såser av bladen.  De kallas huacataysås eller black mint- sauce. Det finns tusen recept på huacataysås, men det klassiska varianten innehåller huacatayblad, blad, lime eller citron, chili, salt som mixas. Mycket ofta med lite majonnäs i.

Peruanerna använder bladen till kycklingrätter, majs, och bönsoppor eller andra soppor.  Grillad potatis med smak av huacatay är för resten mums. Här hemma har vi kommit fram till att fisk kräver huacatay, särskilt hela fiskar. De får magen full med blad från trädgården.

Frön säljs i Sverige. Men de marknadsförs ofta under namnet mexikansk tagetes, ofta som bekämpningsmedel mot skadeinsekter och nematoder i jorden, en annan god egenskap som växten har. Ett annat plus – sniglarna verkar avsky doften, och ogräset har inte en chans. Det blir till och med utkonkurrerat.

 

Så odlar du huacatay (stinktagetes)

  1. Så inomhus i april.
  2. Skola om så att du har en eller två plantor i varje kruka.
  3. Plantera ut i sol eller halvskugga och på 30-40 cm avstånd. Men det ska vara hyfsat varmt, ungefär samtidigt som tomaterna.
  4. Gödselvattna under sommaren eller marktäck med gräsklipp. Plantan blir stor och frodig.
  5. Håll jorden fuktig.
  6. Skörda i omgångar hela säsongen genom att nypa av toppskott.
  7. Färska blad kan frysas in.  Eller gör en pasta genom att mixa olja och blad. Du kan också torka blad.