Jag ger mig – börjar trädgårdsblogga

På odlingslotten i Orhem. Salig över att ha fått tag på massor av halm till vintertäckning av bäddarna.
På odlingslotten i Orhem. Salig över att ha fått tag på halm till vintertäckning av bäddarna.

Sååå det har tjatats om att jag borde ha en hemsida. Men jag har värjt mig, varit  rädd för att bli sittande ännu mer vid datorn. Men så hände det sig i tidningsbranschen att frilansares lagstadgade upphovsrätt till text och foto inte längre var värd ett skit.

Eller för att vara mer nyanserad, att frilansare måste skriva på avtal som innebär att tidningsförlagen får rätt att använda text och bild praktiskt taget när och hur som helst och att vi frilansare förlorar kontrollen över text/bild.

Att det leder till att mediernas trovärdighet urholkas är uppenbart. Men det  handlar också om ekonomi, att frilansarens arvode minskar för varje år. Detta samtidigt som förlagens vinster ökar och anställdas löner stiger. Allt det här betyder att en frilansare i dag står inför valet att sälja ut sin lagstadgade upphovsrätt eller att byta jobb.

Ja, jag vet, tryckta medier befinner sig i kris. Men om det bara är frilansare som ska betala hoppar jag av tåget.  Nej, det finns ingen frihet i frilansandet längre,  det är inte ens roligt.

Fortfarande medverkar jag lite i Allt om Trädgård, eftersom jag av någon anledning inte tvingats skriva på slavkontrakt. Dessutom gillar jag verkligen dem som jobbar där. Men egentligen, fan ta Bonnier Tidskrifter, så de bär sig åt!

En annan sak, det kan bli lite tjatigt att nästan bara skriva för nybörjare. Inget fel i det, har med stor lust och glädje skrivit en nybörjarbok. Men jag måste ju få vara extrem ibland. Snöa in på den kinesiska frömarknaden, skvallra om odlingstokiga vänner, fördjupa mig i pollinering av pumpor, berätta om vinterodling …

Jag fortsätter att twittra. Det är trots allt platsen för nyheter, att dela eller hämta. Så följ mig gärna på Twitter. Och snälla, ha förbarmande! Det kommer att ta tid innan jag lärt mig wordpressa och innan jag fyllt sidan med alla viktiga ingredienser.

Jag kommer för resten inte att hålla mig med någon annan etik än de publicistiska regler jag följt under mina år som journalist. Ingen textreklam över huvud taget.

Välkommen till min odlarvärld!

Lena Israelsson